Ingredienser för 4 personer
- 1 kg vit färsk sparris
- salt , 1 msk socker
- 3 persikohalvor (burkpersikor)
- 6 skivor lantbröd + smör
- 125 gr smör
- 50 gr Emmentaler-ost
- 1 påse såspulver hollandaise
- 12 tsk citronsaft
- 6 tunna skivor kokt skinka
- ev. tomater, citron och körvel till garnering
Tillagning:
- Skala sparrisen och skär av den nedersta träiga biten. Lägg ned sparrisen i kokande, saltat vatten med lite socker i ca 20 min under lock.
- Skär varje persikohalva i 4-6 klyftor. Rosta brödet och smöra det. Riv osten grovt.
- Ta upp sparrisen. Tillred såsen enligt anvisningar och använd en del av sparrisspadet till den. Tillsätt osten och låt den smälta i såsen. Smaka av med citronsaft.
- Lägg brödet på en ugnsplåt och lägg på skinka, sparris och persikor och bred över såsen. Gratinera i ugn 225 grader tills ytan är gyllenbrun. Garnera eventuellt med tomat, citron och körvel.
Tillagningstid: 75 min
- Kcal: 410
- Kj: 1720
- Fett: 24 gr
- Kolhydrater: 27 gr
- Äggvita: 15 gr
Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita halvtorra (se vintips) tyska viner gjorda på Grauer Burgunder eller Kerner till denna rätt.