Raggmunk med sparris och rökt lax

Ingredienser för 4 personer
500 gr vit färsk sparris
salt, 1 nypa socker
saften av en halv citron
grovkornig senap
vitpeppar
5 msk olja
500 gr färskpotatis
1 äggula
2 msk smör/margarin
4 skivor rökt lax (ca. 125 g)
citronklyftor och dill

Tillagning:

  1. Skölj och skala sparrisen och ta bort den nedersta träiga biten. Lägg sparrisen i det kokande saltade vattnet, tillsätt sockret och låt koka 1 ca 15 min.
  2. Till marinaden blandas citronsaften, senapen, 2 msk sparrisspad och oljan tillsätt under kraftig omrörning.
  3. Ta upp sparrisen och skär den i bitar, blanda med marinaden och låt det dra något.
  4. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda i äggula och salta och peppra. Stek raggmunkarna gyllenbruna och knapriga i smör.
  5. Lägg upp raggmunkarna, sparrissalladen och laxen på tallrikarna och garnera eventuellt med citron och dill.

Tillagningstid: 40 minuter
Kcal: 310, Kj: 1300, Fett: 22 gr, Kolhydrater: 17 gr.

Vi rekommenderar något av Sparrisfestivalens vita torra eller nästan torra (se vintips) tyska viner till maträtten.