Fin potatis- och sparrissoppa

Ingredienser för 4 personer

  • 500 gr vit färsk sparris
  • salt, 1 nypa socker
  • 375 gr färskpotatis
  • 40 gr rökt fläsk
  • 125 gr vispgrädde
  • vitpeppar
  • några stänk citronsaft
  • 1 kruka körvel eller 1 knippa persilja

Tillagning

  1. Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Koka upp skalen och ändarna i 1 l vatten, tillsätt salt och socker och låt det småkoka i ca 10 min.
  2. Skär sparrisen i småbitar. Skala potatisen och tärna den fint. Tärna även fläsket fint.
  3. Ta upp sparrisskalen och ändarna ur fonden och låt sparrisen koka i den i ca 12 min.Tag därefter upp den ur fonden.
  4. Lägg i potatisen i fonden och låt koka i ca 12 min och låt den mosa sig. Vispa grädden till ett halvhårt skum och blanda ned den i soppan.
  5. Avsmaka soppan med salt, peppar och citronsaft och hetta upp sparrisen i den. Knaperstek fläsktärningarna. Skölj körveln och använd de små bladen som garnering. (Eller hackad persilja.) Strö över fläsktärningarna och det kryddgröna över soppan och servera.

Tillagningstid: 75 min.

  • Kcal: 230
  • Kj: 690
  • Fett: 17 gr
  • Kolhydrater: 14 gr

Vi rekommenderar ett torrt eller nästan torrt (se vintips) tyskt vin gjort på en syrasvag druva som Grauer Burgunder eller Silvaner till maträtten.