Ingredienser för 4 personer
- 500 gr vit färsk sparris
- salt, 1 nypa socker
- 375 gr färskpotatis
- 40 gr rökt fläsk
- 125 gr vispgrädde
- vitpeppar
- några stänk citronsaft
- 1 kruka körvel eller 1 knippa persilja
Tillagning
- Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga biten. Koka upp skalen och ändarna i 1 l vatten, tillsätt salt och socker och låt det småkoka i ca 10 min.
- Skär sparrisen i småbitar. Skala potatisen och tärna den fint. Tärna även fläsket fint.
- Ta upp sparrisskalen och ändarna ur fonden och låt sparrisen koka i den i ca 12 min.Tag därefter upp den ur fonden.
- Lägg i potatisen i fonden och låt koka i ca 12 min och låt den mosa sig. Vispa grädden till ett halvhårt skum och blanda ned den i soppan.
- Avsmaka soppan med salt, peppar och citronsaft och hetta upp sparrisen i den. Knaperstek fläsktärningarna. Skölj körveln och använd de små bladen som garnering. (Eller hackad persilja.) Strö över fläsktärningarna och det kryddgröna över soppan och servera.
Tillagningstid: 75 min.
- Kcal: 230
- Kj: 690
- Fett: 17 gr
- Kolhydrater: 14 gr
Vi rekommenderar ett torrt eller nästan torrt (se vintips) tyskt vin gjort på en syrasvag druva som Grauer Burgunder eller Silvaner till maträtten.